Pro praktikanty, příznivce a studenty ájurvédy
Zajíc předhoní lišku, protože zatímco liška běží za obědem, zajíc běží o život.
Pacovský
Nesuďte a nebudete souzeni
Lukášovo evangelium
Nemoci nepadají z nebe, nýbrž jsou výsledkem malých hříchů, které denně spácháme. Hippokrates
Pamatujte na úctu k sobě, úctu k druhým a odpovědnost za své chování.
Dalajláma
Chceme-li nalézt základní příčinu našich nemocí, zjistíme, že jsou to následky odtržení se od Zákona.
Paracelsus
Učebnice
- Úvod do ájurvédy
- Hlavní principy zdraví
- Základy stravování a přípravy potravy
- Obecné zásady
- Chutě podle ájurvédy
- Koření
- Jednoduché recepty
- Celozrnný chléb s kvasnicemi
- Čaj proti bolesti
- Čaje proti nachlazení
- Čarakovi sušenky proti depresi
- Čonk
- Brokolice po jihoindicku
- Dál – luštěninové jídlo
- Ghí
- Horalské musli
- Kičadi
- Rychlé a zdravé jídlo do termosky
- Mandlové mléko
- Miso polévka
- Ovesná kaše se sušeným ovocem
- Pomazánka z hrašky
- Rychlé tofu se špenátem
- Rýže
- Těstoviny se zeleninou
- Zapečená rýže
- Zeleninové sabdží
- Zázvorový čaj
- Prevence a zdraví
- Herbář bylin
- Aloe vera
- Bazalka posvátná (Tulsí)
- Berhavie rozkladitá (Punarnava)
- Čekanka obecná
- Embilika lékařská (Amalaki)
- Heřmánek pravý
- Chřest hroznovitý (Šatavari)
- Chebule srdčitá (Guduči)
- Kotvičník zemní (Gokšura)
- Kutki (Katuki)
- Manjišta (Mořena srdčitá)
- Nard pravý (Džatamamsí)
- Pupečník asijský (Gotukola, Brahmi)
- Šáchor okrouhlý (Musta)
- Triphala
- Vrcholák myrobalánový (Bibhitaki)
- Vrcholák pravý (Adržuna)
- Vrcholák tříslovinný (Haritaki)
- Vitánie snodárná (Ašvaganda)
- Zázvor
- Zederah indický (Nimba (Neem)
Jídelníček vhodný pro Kaphu
Kapha jako těžká dóša potřebuje zejména stravu, která stimuluje. Také by se měla vyhýbat těžkým, mastným jídlům, která její rovnováhu zhoršují. Proto vypusťme z jídelníčku zejména smažená jídla, tvrdé sýry, těžké omáčky. Vhodná jsou naopak jídla lehká, suchá, mírně zahřívající, dobře provařená a ochucena nejlépe pálivým kořením.
Pro Kaphu jsou vhodné chutě pálivé, hořké, svíravé. Nevhodné jsou chutě sladká, kyselá, a slaná. Nejhorší kombinací jsou sladké tuky, jako jsou šlehačky, dorty a jiné zákusky.
Nízkotučná dieta je pro Kaphu velmi vhodná, také s makrobiotikou po počátečním návyku a přikořenění nemají Kaphy obvykle potíže a i dělená strava je celkem vhodná. Kapha také ze všech dóš nejlépe snáší hladovku či jiné druhy půstu. Nevhodné je pouze vitariánství.
Na základě těchto znalostí nemusí být již příliš složité sestavit jídelníček vhodný pro lidi se zvýšenou Kaphou.
Zelenina
Zelenina by měla tvořit velmi důležitou součást stravy pro všechny dóši. Vzhledem k tomu, že je zelenina obecně spíše vyvážena, je vhodná pro všechny dóši. Není proto třeba si s vhodností zeleniny dělat těžkou hlavu. Pokud nejíme některý druh zeleniny extrémně, žádnou nerovnováhu zeleninou nezpůsobíme. Pro Kaphu je nejvhodnější příprava v páře, vaření nebo dušení ve vodě. Oleji se raději vyhneme.
Vhodná zelenina: všechny druhy pálivé zeleniny, brambory, brokolice, celer, cibule, fenykl, hořčičný salát, houby, hrášek, chřest, kapusta, paprika, ředkvičky, špenát, listovou zeleninu, zelí, mrkev, květák, česnek.
Méně vhodná zelenina: sladká šťavnatá zelenina, dýně, cuketa, batáty, okurka, olivy, rajčata
Ovoce
Kapha může svíravé ovoce, naopak sladkému a kyselému ovoci by se měla vyhýbat. Záleží na konkrétní chuti, totéž ovoce může být jednou vhodné, jindy ne. Vhodné je sušené ovoce, protože suchá struktura je pro Kaphu vhodná. Proslazovánému ovoci by se ale Kapha měla raději vyhnout.
Vhodné ovoce: granátové jablko, broskve, brusinky, jablka, třešně.
Vhodné ovoce v menším množství: jahody, mango, grapefrut, meruňky, citrony, limetka, hroznové víno.
Méně vhodné ovoce: ananas, avokádo, banány, datle, fíky, kiwi, kokos, melouny, pomeranče, většinu však možné jako sušené
Obiloviny
Obiloviny by měly tvořit základ zdravého jídelníčku. Základní obilovinou je rýže. Ájurvéda doporučuje bílou rýži basmati, která si zachovává část výživných látek i po vymletí. Celozrnná rýže je hůře stravitelná, a tak je potřeba ji hodně okořenit, což ostatně platí pro všechna jídla u této dóši. Jiné druhy rýže jsou nevhodné.
Vhodné obiloviny: musli nevařené a nenamáčené, ječmen, žito, qinoa.
Vhodné v malém množství: amarant, kukuřice, kuskus, pohanka, jáhly, špalda, tvrdá pšenice.
Méně vhodné obiloviny: kvasnicový chléb, vařený oves, palačinky, pšenice, rýže mimo basmati, těstoviny
Luštěniny
Luštěniny patří k hůře stravitelným potravinám. Proto je musíme dostatečně povařit, případně přes noc namočit do vody.
Vhodné luštěniny: cizrna, čočka, fazole mimo ledvinkovitých, hrách, mungo, sójové mléko, tempeh.
Vhodné v malém množství: tofu.
Méně vhodné luštěniny: fazole ledvinkovité, miso, sójová mouka, sójové boby, sójové maso
Maso
Ájurvéda není vegetariánským systémem. Připouští konzumaci masa, zejména u nemocných a oslabených lidí. nicméně Kapha má s trávením masa často problém. Proto bychom měli být při spotřebě masa uvážliví a volit maso méně často a spíše v zimě. V létě bychom se měli pokud možno spotřeby masa vzdát nebo ji omezit na nejnutnější míru. Pokud maso jíme, zvolíme k němu vhodné koření. Pro Kaphu je vhodné maso sušší, méně tučné. Ze spůsobů přípravy je vhodné pečení a dostatečné tepelné zpracování.
Vyhýbáme se zejména masu z velkochovů, hlavně masu kuřecímu, jehož výroba je ve velkochovu velmi nešetrná a maso obsahuje velké množství toxinů.
Vhodné maso v menším množství: králík, krevety, krůtí, sladkovodní ryby, zvěřina, kuřecí z domácího nebo bio chovu.
Méně vhodné maso: hovězí, vepřové, jehněčí, kachní, losos, mořské ryby a dary moře.
Oleje, tuky a ořechy
Kapha musí být u spotřeby tuků velmi opatrná. Zejména jí škodí zahřívající oleje. Ořechům by se Kapha měla vyhýbat.
Vhodné oleje, tuky a ořechy: dýňová, lněná a slunečnicová semínka, ghí, olivový olej, hořčičná semínka.
Vhodné v malém množství: dýňová, lněná, slunečnicová semínka.
Méně vhodné: ořechy, sezamová semínka, sezamový, řepkový, mandlový, sójový, slunečnicový a světlicový olej.
Jiné živočišné potraviny (zejména mléčné)
Pro Kaphu jsou nevhodné slané a zakysané mléčné výrobky.
Vhodné potraviny: kozí mléko a mléčné výrobky, ředěný jogurt, vejce.
Vhodné v malém množství: přírodní měkké sýry, tvaroh
Méně vhodné potraviny: zakysané a slané mléčné výrobky, tvrdý sýr, zmrzlina, máslo
Sladidla
Kapha by se na sladidla neměla raději ani dívat. Jsou pro ni velmi nevhodné. Výjimkou je kvalitní med, který je pro Kaphu naopak specifický omlazovací prostředek. Dále může Kapha opatrně používat datlový sirup, javorový sirup a ječný slad.
Koření, dochucovadla a potravinové doplňky
Pro Kaphu je dostatek koření, včetně pálivého nezbytností. Všechna koření jsou vhodná. Naopak je nevhodná sůl.
Vhodné potraviny: všechna koření čerstvá i sušená, pivovarské kvasnice, zelený ječmen, sladkovodní řasy (chlorella, spirulina).
Méně vhodné potraviny: sůl, draslík, ocet, sójová omáčka, majonéza
Autor: Fakír
Literatura
Douillard, J.: Sezonní dieta, Ecce Vita, Praha, 2002
Frej, D.: Ájurvédské recepty pro zdraví, Eminent, Praha, 2010
Frej, D.: Ajurvéda, Eminent, Praha, 2007
Svoboda, R.E.: Ájurvéda pro ženy, Ecce Vita, Praha, 2002
www.ayu.cz
www.behej.cz