Pro praktikanty, příznivce a studenty ájurvédy

ajurveda-brno

Zajíc předhoní lišku, protože zatímco liška běží za obědem, zajíc běží o život.

                                              Pacovský

Nesuďte a nebudete souzeni

           Lukášovo evangelium

Nemoci nepadají z nebe, nýbrž jsou výsledkem malých hříchů, které denně spácháme.                                                                                                                                 Hippokrates

Pamatujte na úctu k sobě, úctu k druhým a  odpovědnost za své chování.

Dalajláma

Chceme-li nalézt základní příčinu našich nemocí, zjistíme, že jsou to následky odtržení se od Zákona.

Paracelsus­

Skořice (Tvak)

Vědecký název: Cinnamomum zeylanicum – skořicovník cejlonský

 

Vlastnosti

  • sladká hořká pálivá, zahřívající, pálivý, VK-P0
  • lehká, suchá drsná, ostrá

 Popis

Kořením je kůra z větví cejlonského skořicovníku. Někdy se používá i kůra jiných skořicovníků. Nejvhodnější je používat skořici celou, respektive umletou těsně před použitím. Z umleté skořice rychle vyprchají účinné látky.

Zdravotní účinky

  • snižuje zápach ze střev při střevní chřipce
  • přináší do těla teplo, zlepšuje Ágní
  • uvolňuje napětí a lehce stimuluje krevní oběh
  • působí protizánětlivě a zabraňuje vzniku nečistot
  • používá se k výplachu úst při zapáchajícím dechu
  • má mimořádně příznivý vliv na všechny rytmické pochody v našem těle
  • upravuje silnou a dlouhotrvající menstruaci a vylučování moči, staví krvácení
  • povzbuzuje smyslnost a zájem o sex
  • zvyšuje chuť k jídlu, vhodný i při anorexii
  • je antioxidant
  • čistí blokované arterie
  • je močopudná
  • pomáhá při tuberkulóze a vykašlávání

Kontraindikace

Nesmí se používat v těhotenství, může poškodit plod. Opatrnost je také nutná u lidí se zvýšenou Pittou – může u nich způsobit bolesti hlavy. Při nadměrném užívání skořice můžeme příliš zatěžovat močové cesty a ledviny.

Využití v kuchyni

  • Tvoří základ mnoha masal, hodí se do sladkých i slaných pokrmů.
  • Vhodný je do ovocných kompotů například do jablečného kompotu.
  • Také se hodí do rýžových jídel.

Léčebné využití

  • Inhalace vařené skořicové kůry pomáhá proti chřipce.
  • Nálevy se mohou použít při žaludečních i střevních potížích, při nadýmání, zvracení a podobně.

Literatura

Frej,D.: Ajurvéda. Eminent Praha 2007
Johari,H.: Ájurvéda léčivá kuchyně, Pragma , Hodkovičky 2007
Rajpoot,G.: Ájurvédská kuchyně. Ómcentrum Praha bez vročení
Rajpoot,G.: Ájurvédské bylinky. Dhanvantri, Praha 2005
Schwarz,A.,Schweppe,R.: Léčení kořením. Dobra a Fontána, Olomouc 2000