Skořice (Tvak)
Vědecký název: Cinnamomum zeylanicum – skořicovník cejlonský
Vlastnosti
- sladká hořká pálivá, zahřívající, pálivý, VK-P0
- lehká, suchá drsná, ostrá
Popis
Kořením je kůra z větví cejlonského skořicovníku. Někdy se používá i kůra jiných skořicovníků. Nejvhodnější je používat skořici celou, respektive umletou těsně před použitím. Z umleté skořice rychle vyprchají účinné látky.
Zdravotní účinky
- snižuje zápach ze střev při střevní chřipce
- přináší do těla teplo, zlepšuje Ágní
- uvolňuje napětí a lehce stimuluje krevní oběh
- působí protizánětlivě a zabraňuje vzniku nečistot
- používá se k výplachu úst při zapáchajícím dechu
- má mimořádně příznivý vliv na všechny rytmické pochody v našem těle
- upravuje silnou a dlouhotrvající menstruaci a vylučování moči, staví krvácení
- povzbuzuje smyslnost a zájem o sex
- zvyšuje chuť k jídlu, vhodný i při anorexii
- je antioxidant
- čistí blokované arterie
- je močopudná
- pomáhá při tuberkulóze a vykašlávání
Kontraindikace
Nesmí se používat v těhotenství, může poškodit plod. Opatrnost je také nutná u lidí se zvýšenou Pittou – může u nich způsobit bolesti hlavy. Při nadměrném užívání skořice můžeme příliš zatěžovat močové cesty a ledviny.
Využití v kuchyni
- Tvoří základ mnoha masal, hodí se do sladkých i slaných pokrmů.
- Vhodný je do ovocných kompotů například do jablečného kompotu.
- Také se hodí do rýžových jídel.
Léčebné využití
- Inhalace vařené skořicové kůry pomáhá proti chřipce.
- Nálevy se mohou použít při žaludečních i střevních potížích, při nadýmání, zvracení a podobně.
Literatura
Frej,D.: Ajurvéda. Eminent Praha 2007
Johari,H.: Ájurvéda léčivá kuchyně, Pragma , Hodkovičky 2007
Rajpoot,G.: Ájurvédská kuchyně. Ómcentrum Praha bez vročení
Rajpoot,G.: Ájurvédské bylinky. Dhanvantri, Praha 2005
Schwarz,A.,Schweppe,R.: Léčení kořením. Dobra a Fontána, Olomouc 2000