Pro praktikanty, příznivce a studenty ájurvédy

ajurveda-brno

Zajíc předhoní lišku, protože zatímco liška běží za obědem, zajíc běží o život.

                                              Pacovský

Nesuďte a nebudete souzeni

           Lukášovo evangelium

Nemoci nepadají z nebe, nýbrž jsou výsledkem malých hříchů, které denně spácháme.                                                                                                                                 Hippokrates

Pamatujte na úctu k sobě, úctu k druhým a  odpovědnost za své chování.

Dalajláma

Chceme-li nalézt základní příčinu našich nemocí, zjistíme, že jsou to následky odtržení se od Zákona.

Paracelsus­

Domů » Učebnice ájurvédy » Základy stravování a přípravy potravy » Koření » Pískavice řecké seno – Methí

Pískavice řecké seno – Methí

Vědecký název: Trigonella foenumgraeceum

 

Vlastnosti

  • hořká, pálivá, sladká, zahřívající, pálivá, VK-P+ (některé prameny VPK-)

Popis

Pochází ze západní Asie. Používá se jako koření i jako lék. Pro své zahřívající účinky je vhodné zejména v zimě.

Zdravotní účinky

  • harmonizuje hospodaření s hormony
  • jako zahřívající koření působí příznivě při studených nohách a podobných komplikací Váty
  • je vhodné pro lidi trpící podváhou a oslabené osoby. Posilují zejména žaludek, střeva a pohlavní orgány
  • koření je vhodné při chudokrevnosti, pomáhá při tvorbě mléka
  • zmírňuje křeče a menstruační bolesti, doporučuje se po porodu
  • podporuje trávení většiny potravin, mimo pálivých
  • užívá se při revmatoidní artriidě
  • pomáhá normalizovat hospodaření s cukrem v krvi

Kontraindikace

Díky výraznému působení na hormonální sféru může bránit početí.

Využití v kuchyni

  • Naklíčená semínka jsou vhodným doplňkem zimního jídelníčku.
  • Čerstvé listy jsou velmi vhodné jako listová zelenina do luštěninových jídel.
  • Používá se zejména do různých směsí a kari koření.

Literatura

Frawley,D.,Lad,V.: Rostliny v ájurvédě. Volvox Globator, Praha 2006
Frej, D.: Ajurvéda, Eminent, Praha, 2007
Johari,H.: Ájurvéda léčivá kuchyně, Pragma , Hodkovičky 2007
Rajpoot,G.: Ájurvédská kuchyně. Ómcentrum Praha bez vročení
Schwarz,A.,Schweppe,R.: Léčení kořením. Dobra a Fontána, Olomouc 2000