Kurkuma (Haridra)
Vědecký název: Curcuma domestica – kurkuma domácí
Vlastnosti
- hořká, zahřívající, pálivý, VPK= v nadbytku P+, sattvická
- suchá drsná, lehká
Popis
Jedná se o rostlinu s čeledi zázvorovitých. Působí jako přírodní antibiotikum, reguluje metabolismus. Čistí tělo a čakry na jemněhmotné úrovni. Využívá se zejména žlutý mletý kořen. Je vhodné jej kupovat již umletý, nesnižuje to jeho kvalitu. Některé národy nosí kurkumu jako amulet proti zlým duchům.
Zdravotní účinky
- jedná se o silný antioxidant
- užívá se na čištění krve, příznivě působí na játra a žlučník
- pomáhá při artritidě a snižuje cholesterol v krvi
- působí proti bakteriím, virům i kvasinkám
- zlepšuje střevní mikroflóru a stravitelnost pokrmů se zvýšeným obsahem bílkovin, odstraňuje nadměrnou plynatost
- pomáhá při kožních problémech
- pomáhá cévním stěnám
- ochlazuje krev
- posiluje ženské orgány a regeneruje po porodu
Kontraindikace
Kurkuma je nevhodná ve větším množství v těhotenství, při žlučových kamenech a onemocnění žaludku. Na vyšší dávky je lepší tělo navykat postupně.
Využití v kuchyni
- Používat se může všude, kde se používá sůl.
- Často se využívá jako barvivo na obarvení pokrmů.
- Je součástí mnoha směsí koření.
- Lze užít všude, kde se užívá sladká paprika.
Léčebné využití
- Při bolestech v krku kloktáme 2 špetky kurkumy s dvěma špetkami soli ve sklenici teplé vody.
- Na suchý kašel k uvolnění hlenu smícháme prášek s ghí nebo medem v poměru 1:1 a užíváme 4x denně.
- Při nečisté pleti smícháme lžíci mandlového oleje a lžičku kurkumy. Navlhčíme pleť vodou a potřeme touto směsí. Necháme působit 15 minut a omyjeme teplou vodou.
Literatura
Frej,D.: Ajurvéda, Eminent Praha, 2007
Johari,H.: Ájurvéda léčivá kuchyně, Pragma, Hodkovičky, 2007
Rajpoot,G.: Ájurvédská kuchyně, Ómcentrum, Praha bez vročení
Rajpoot,G.: Ájurvédské bylinky, Dhanvantri, Praha 2005
Schwarz,A.,Schweppe,R.: Léčení kořením, Dobra a Fontána, Olomouc, 2000