Kumín – Džíra – Římský kmín
Vědecký název: Cuminum cyminum, šabrej kmínovitý
Vlastnosti
- pálivá, zahřívající, pálivý, VPK=, při nadbytku P+
- lehká, drsná suchá
Popis
Koření je známé taky jako římský kmín nebo džíra, případně indický kmín. Je jen mírně zahřívající a s výrazným aroma. Kořením je plod. Kupujme ho vždy celý, nikdy mletý.
Zdravotní účinky
- je považován za nejvhodnější prostředek proti nadýmání
- podporuje Agní a chuť k jídlu
- má močopudné účinky
- podporuje tvorbu mléka
- ve starověku se doporučoval při anémii
- stimuluje a pročišťuje krev
- afrodiziakum
Kontraindikace
Opatrnost je třeba zachovat při zvýšené Pittě.
Využití v kuchyni
- Celá semínka se používají do zeleninových, luštěninových i masitých pokrmů i do polévek.
- Účinnost se zvyšuje jemným pražením, proto se používá do čonku.
- Přidává se do mnoha směsí koření.
- Lze užít podobně jako běžný kmín. Je ale aromatičtější.
Léčebné využití
- Odvar ze směsi kumínu, koriandru a fenyklu (KKF) se používá při zažívacích potížích. Čaj je ochlazující.
Literatura
Frej, D.: Ajurvéda, Eminent, Praha, 2007
Johari, H.: Ájurvéda léčivá kuchyně, Pragma, Hodkovičky, 2007
Rajpoot, G.: Ájurvédská kuchyně, Ómcentrum, Praha bez vročení
Rajpoot, G.: Základy ájurvédy, Dhanvantri, Praha, 2002
Rajpoot, G.: Ájurvédské bylinky, Dhanvantri, Praha 2005
Schwarz, A., Schweppe, R.: Léčení kořením, Dobra a Fontána, Olomouc, 2000