Pro praktikanty, příznivce a studenty ájurvédy

ajurveda-brno

Zajíc předhoní lišku, protože zatímco liška běží za obědem, zajíc běží o život.

                                              Pacovský

Nesuďte a nebudete souzeni

           Lukášovo evangelium

Nemoci nepadají z nebe, nýbrž jsou výsledkem malých hříchů, které denně spácháme.                                                                                                                                 Hippokrates

Pamatujte na úctu k sobě, úctu k druhým a  odpovědnost za své chování.

Dalajláma

Chceme-li nalézt základní příčinu našich nemocí, zjistíme, že jsou to následky odtržení se od Zákona.

Paracelsus­

Kardamom (Ela)

Vědecký název: Elettaria cardamomum, kardamovník obecný

Vlastnosti

  • sladký, ochlazující, pálivá, VPK= v nadbytku P+, sattvický
  • lehká, suchá

Popis

Je to rákosovitá trvalka, která roste ve vlhkých lesích na indickém Malabárském pobřeží. Vlastním kořením jsou tmavá semena, která jsou uložena ve vejčitých tobolkách. Mají zelenou nebo bílou barvu. Hnědý kardamom není pravý a nelze ho s pravým ani srovnávat. Kardamom působí analgeticky a protizánětlivě, používá se jako sladké koření. Harmonizuje všechny dóši. V kombinaci s mlékem nebo sladkostmi je zahřívající. Eliminuje nežádoucí projevy kofeinu v kávě.

Zdravotní účinky

  • má močopudné účinky, ale tlumí přílišné močení
  • pomáhá při plynatosti, zmírňuje záněty, hrudní a krční potíže, bolest hlavy, zubů a uší
  • podporuje trávení
  • posiluje srdce a játra
  • usnadňuje vykašlávání
  • působí proti překyselení
  • čistí dutinu ústní a vyjasňuje mysl
  • pomáhá při pocitu zvracení
  • účinný při točení hlavy – rozkousat celou tobolku a sníst

Kontraindikace

Ve větším množství způsobuje potíže se žlučníkem i potrat. Je nevhodný při žaludečních vředech.

Využití v kuchyni

  • Pro vůni i vyrovnání se přidává jedna tobolka do kávy.
  • Přidáváme špetku do teplého mléka pro zvýšení stravitelnosti, případně do jogurtu, protože snižuje jejich zahleňující účinek.
  • Používá se na dochucování sladkých pokrmů.

Léčebné využití

  • Používá se jako korekce chuti u mnoha léčivých preparátů.
  • Před zácpou, špatným trávením a hemeroidy prý chrání polykání celé tobolky i se slupkou v přezrálém banánu každý večer před spaním.
  • Čaj do něhož se přidá práškovaný kardamom pomáhá při vyčerpanosti a průjmech.
  • Smícháme kardamomový prášek, pipal a ghí a používáme proti srdečním chorobám způsobených hlenem.
  • Silice pročišťuje vzduch, zbavuje okolí bakterií i jiných mikroorganismů.

Výrobky, ve kterých je obsažen

  • Přidává se do směsí například garam masály.

Literatura

Frawley, D., Lad,V.: Rostliny v ájurvédě, Volvox Globator, Praha, 2006
Frej, D.: Ajurvéda, Eminent, Praha, 2007
Johari, H.: Ájurvéda léčivá kuchyně, Pragma, Hodkovičky, 2007
Rajpoot, G.: Ájurvédská kuchyně, Ómcentrum, Praha bez vročení
Rajpoot, G.: Základy ájurvédy, Dhanvantri, Praha, 2002
Schwarz, A., Schweppe, R.: Léčení kořením, Dobra a Fontána, Olomouc, 2000