Kardamom (Ela)
Vědecký název: Elettaria cardamomum, kardamovník obecný
Vlastnosti
- sladký, ochlazující, pálivá, VPK= v nadbytku P+, sattvický
- lehká, suchá
Popis
Je to rákosovitá trvalka, která roste ve vlhkých lesích na indickém Malabárském pobřeží. Vlastním kořením jsou tmavá semena, která jsou uložena ve vejčitých tobolkách. Mají zelenou nebo bílou barvu. Hnědý kardamom není pravý a nelze ho s pravým ani srovnávat. Kardamom působí analgeticky a protizánětlivě, používá se jako sladké koření. Harmonizuje všechny dóši. V kombinaci s mlékem nebo sladkostmi je zahřívající. Eliminuje nežádoucí projevy kofeinu v kávě.
Zdravotní účinky
- má močopudné účinky, ale tlumí přílišné močení
- pomáhá při plynatosti, zmírňuje záněty, hrudní a krční potíže, bolest hlavy, zubů a uší
- podporuje trávení
- posiluje srdce a játra
- usnadňuje vykašlávání
- působí proti překyselení
- čistí dutinu ústní a vyjasňuje mysl
- pomáhá při pocitu zvracení
- účinný při točení hlavy – rozkousat celou tobolku a sníst
Kontraindikace
Ve větším množství způsobuje potíže se žlučníkem i potrat. Je nevhodný při žaludečních vředech.
Využití v kuchyni
- Pro vůni i vyrovnání se přidává jedna tobolka do kávy.
- Přidáváme špetku do teplého mléka pro zvýšení stravitelnosti, případně do jogurtu, protože snižuje jejich zahleňující účinek.
- Používá se na dochucování sladkých pokrmů.
Léčebné využití
- Používá se jako korekce chuti u mnoha léčivých preparátů.
- Před zácpou, špatným trávením a hemeroidy prý chrání polykání celé tobolky i se slupkou v přezrálém banánu každý večer před spaním.
- Čaj do něhož se přidá práškovaný kardamom pomáhá při vyčerpanosti a průjmech.
- Smícháme kardamomový prášek, pipal a ghí a používáme proti srdečním chorobám způsobených hlenem.
- Silice pročišťuje vzduch, zbavuje okolí bakterií i jiných mikroorganismů.
Výrobky, ve kterých je obsažen
- Přidává se do směsí například garam masály.
Literatura
Frawley, D., Lad,V.: Rostliny v ájurvédě, Volvox Globator, Praha, 2006
Frej, D.: Ajurvéda, Eminent, Praha, 2007
Johari, H.: Ájurvéda léčivá kuchyně, Pragma, Hodkovičky, 2007
Rajpoot, G.: Ájurvédská kuchyně, Ómcentrum, Praha bez vročení
Rajpoot, G.: Základy ájurvédy, Dhanvantri, Praha, 2002
Schwarz, A., Schweppe, R.: Léčení kořením, Dobra a Fontána, Olomouc, 2000