Dlouhý pepř – Pippal
Vědecký název: Piper longum, pepřovník dlouhý
Vlastnosti
- pálivá, prohřívající, sladká, VK-P+
- lehká, lepkavá olejnatá, ostrá
Popis
Dlouhý pepř neboli pippali je druh pepře, který má proti černému pepři výraznější účinky. Používá se plod, který černý nebo šedý s jemným aroma a ostrou chutí.
Zdravotní účinky
- mocně posiluje Agní a dýchací soustavu
- odstraňuje ámu
- mléčný odvar může pomoct při chronických degenerativních plicních chorobách například astma
- působí jako afrodiziakum
- v Indii se používá při nemocech sleziny, zejména při zvětšení sleziny a bolestech břicha
- vhodný je také při poruchách trávení, dodává chuť k jídlu
- působí jako rasajána pro krevní tkáň (rakta), používá se u anémie i jiných krevních poruch
- používá se na chronickou horečku
Kontraindikace
Jeho nadměrná konzumace může způsobit překyselení žaludku, ale jinak působí spíše zásadotvorně. Také není vhodný ve větším množství pro zvýšenou Pittu. Vzhledem k sladkému vipaku je v mírném množství i při zvýšené Pittě poměrně dobře snášen.
Využití v kuchyni
- Dodává chuť k jídlu, proto je součástí kvalitních kořenících směsí.
Léčebné využití
- Při chronickém kašli je možné podávat jako čaj, nejlépe slazený medem.
- V kombinaci s medem pomáhá při kašli, dechových obtížích a horečce, chorobách srdce a posiluje a vitalizuje organismus.
Výrobky ve kterých je obsažen
- Trikatu
- Kagul
Literatura
Frawley, D., Lad, V.: Rostliny v ájurvédě, Volvox Globator, Praha, 2006
Frej, D.: Ajurvéda, Eminent, Praha, 2007
Rajpoot, G.: Ájurvédská kuchyně, Ómcentrum, Praha bez vročení
Rajpoot,G.: Ájurvédské bylinky. Ájurvédská instituce Dhanvantri, Praha, 2005