Pro praktikanty, příznivce a studenty ájurvédy

ajurveda-brno

Zajíc předhoní lišku, protože zatímco liška běží za obědem, zajíc běží o život.

                                              Pacovský

Nesuďte a nebudete souzeni

           Lukášovo evangelium

Nemoci nepadají z nebe, nýbrž jsou výsledkem malých hříchů, které denně spácháme.                                                                                                                                 Hippokrates

Pamatujte na úctu k sobě, úctu k druhým a  odpovědnost za své chování.

Dalajláma

Chceme-li nalézt základní příčinu našich nemocí, zjistíme, že jsou to následky odtržení se od Zákona.

Paracelsus­

Dlouhý pepř – Pippal

Vědecký název: Piper longum, pepřovník dlouhý 

Vlastnosti

  • pálivá, prohřívající, sladká, VK-P+
  • lehká, lepkavá olejnatá, ostrá

Popis

Dlouhý pepř neboli pippali je druh pepře, který má proti černému pepři výraznější účinky. Používá se plod, který černý nebo šedý s jemným aroma a ostrou chutí.

Zdravotní účinky

  • mocně posiluje Agní a dýchací soustavu
  • odstraňuje ámu
  • mléčný odvar může pomoct při chronických degenerativních plicních chorobách například astma
  • působí jako afrodiziakum
  • v Indii se používá při nemocech sleziny, zejména při zvětšení sleziny a bolestech břicha
  • vhodný je také při poruchách trávení, dodává chuť k jídlu
  • působí jako rasajána pro krevní tkáň (rakta), používá se u anémie i jiných krevních poruch
  • používá se na chronickou horečku

Kontraindikace

Jeho nadměrná konzumace může způsobit překyselení žaludku, ale jinak působí spíše zásadotvorně. Také není vhodný ve větším množství pro zvýšenou Pittu. Vzhledem k sladkému vipaku je v mírném množství i při zvýšené Pittě poměrně dobře snášen.

Využití v kuchyni

  • Dodává chuť k jídlu, proto je součástí kvalitních kořenících směsí.

Léčebné využití

  • Při chronickém kašli je možné podávat jako čaj, nejlépe slazený medem.
  • V kombinaci s medem pomáhá při kašli, dechových obtížích a horečce, chorobách srdce a posiluje a vitalizuje organismus.

Výrobky ve kterých je obsažen

  • Trikatu
  • Kagul

Literatura

Frawley, D., Lad, V.: Rostliny v ájurvédě, Volvox Globator, Praha, 2006
Frej, D.: Ajurvéda, Eminent, Praha, 2007
Rajpoot, G.: Ájurvédská kuchyně, Ómcentrum, Praha bez vročení
Rajpoot,G.: Ájurvédské bylinky. Ájurvédská instituce Dhanvantri, Praha, 2005