Pro praktikanty, příznivce a studenty ájurvédy

ajurveda-brno

Zajíc předhoní lišku, protože zatímco liška běží za obědem, zajíc běží o život.

                                              Pacovský

Nesuďte a nebudete souzeni

           Lukášovo evangelium

Nemoci nepadají z nebe, nýbrž jsou výsledkem malých hříchů, které denně spácháme.                                                                                                                                 Hippokrates

Pamatujte na úctu k sobě, úctu k druhým a  odpovědnost za své chování.

Dalajláma

Chceme-li nalézt základní příčinu našich nemocí, zjistíme, že jsou to následky odtržení se od Zákona.

Paracelsus­

Zázvorový čaj

.Ideální detoxikační čaj, vhodný také při zažívacích potížích a při počínajícím nachlazení. Pro konstituci Pitta je vhodné přidat koriandrová nebo fenyklová semínka. Pak je čaj tridóšický.

Ingredience
Doba přípravy: 5 – 20 minut
Počet porcí: dle množství vody
Příprava jídla
  1. Do hrnce dáme vodu, nakrájíme zázvorový kořen na jemné plátky a společně s kořením vhodíme do hrnce.
  2. V okamžiku, když začne voda vařit stáhneme plamen a necháme dále vařit 5 – 15 minut. Čím déle vaříme, tím je čaj účinnější.

Zázvor můžeme také nastrouhat. Případně můžeme do čaje dávat i jiné ingredience, včetně různých bylinek. Osvědčila se mi například kombinace s čajem Tulsi. Na zažívání se mi osvědčila kombinace s fenyklem. Možné je také udělat obyčejný odvar. Zázvor přelijeme horkou vodou a necháme 10 minut odstát. Čaj lze osladit po vychladnutí medem.

Literatura

Frej, D.: Ájurvédské recepty pro zdraví, EB nakladatelství, Praha, 2004
Frej, D.: Ajurvéda, Eminent, Praha, 2007