Dál – luštěninové jídlo
Johari,H.: Ájurvéda léčivá kuchyně, Pragma , Hodkovičky 2007Jedná se o jednoduché jídlo, které ovšem potřebuje delší dobu na přípravu. Luštěniny je třeba namočit nejlépe přes noc, vodu slít a poté znovu namočit a před vařením opět slít. Jinak může být toto jídlo těžké na trávení. Jídlo je V+PK- (Vátu zesilující, Pittu a Kaphu redukující), ale při užití vhodných luštěnin může být V0 (váta neutrální). Jedná se zejména o mungo, červenou čočku, fazole adzuki a cizrnu.
Ingredience
- 2 šálky vody
- půl lžičky kurkumy
- lžička mletého koriandru
- půl šálku různých luštěnin
- sůl
- tarka
- lžíce ghí
- lžička česneku nebo čerstvého zázvoru
- lžička čili nebo dlouhého pepře
- půl lžičky asafoetidy
- lžička římského kmínu
Doba přípravy: 60-90 minut
Počet porcí: 2
Příprava jídla
- Luštěniny na noc namočíme.
- Vodu přivedeme do varu v hrnci s tlustým dnem.
- Přidáme luštěniny a vaříme až můžeme luštěniny snadno rozdrtit. Může to trvat 45-75 minut. Tlakový hrnec vaření zkrátí.
- Odstavíme a necháme chladnout.
- Mezi tím si připravíme tarku, kterou poté vmícháme do dálu:
- Na lžíci ghí uděláme čong s uvedeným kořením.
- Necháme chvíli odstát pod pokličkou, aby se chutě vyrovnali a smícháme s dálem.
Jako přílohu podáváme nejčastěji rýži, můžeme přidat i tofu.
Literatura
Johari,H.: Ájurvéda léčivá kuchyně, Pragma , Hodkovičky 2007