Pro praktikanty, příznivce a studenty ájurvédy

ajurveda-brno

Zajíc předhoní lišku, protože zatímco liška běží za obědem, zajíc běží o život.

                                              Pacovský

Nesuďte a nebudete souzeni

           Lukášovo evangelium

Nemoci nepadají z nebe, nýbrž jsou výsledkem malých hříchů, které denně spácháme.                                                                                                                                 Hippokrates

Pamatujte na úctu k sobě, úctu k druhým a  odpovědnost za své chování.

Dalajláma

Chceme-li nalézt základní příčinu našich nemocí, zjistíme, že jsou to následky odtržení se od Zákona.

Paracelsus­

Brokolice po jihoindicku

Nevím, jak moc se tento recept podobá jihoindickým jídlům, ale recept s tímto názvem byl pro mě vzorem. Dovolil jsem si ho ovšem upravit zejména dodáním tofu a kuzu (škrob používaný v makrobiotice). Jídlo by mělo být tridóšické.
 
Ingredience
  • trs čerstvé brokolice
  • lžíce ghí nebo olivového oleje
  • ½ lžičky hořčičných semínek
  • ¼ lžičky kumínu
  • cibule jemně nasekaná popřípadě pórek
  • 2x tofu
  • mrkev, cuketa či jiná zelenina
  • lžíce sezamových semínek
  • lžička sójové omáčky tamari (není nutná, ájurvéda ji příliš nedoporučuje)
  • kurkuma
Doba přípravy: 20 minut
 
Počet porcí: 4 – 5
 
Příprava jídla
  1. Uděláme čonk se sezamovými semínky, přidáme do něho jemně nakrájenou cibuli či lépe pórek.
  2. Omyjeme a nasekáme brokolici na kousky, obdobně zpracujeme mrkev a cuketu.
  3. Restujeme na prudkém ohni 1-2 minuty.
  4. Přidáme zeleninu a tofu. Zamícháme.
  5. Dusíme pod pokličkou, občas zamícháme, přidáme kurkumu, případně sójovou omáčku, sůl.
  6. Až je zelenina měkká, odstavíme a necháme cca 5 minut pod pokličkou dojít.
Podáváme s rýží nebo s kičady. Můžeme přidat lžíci ghí nebo olivového oleje.
 

Literatura

Frej, D.: Ájurvédské recepty pro zdraví, EB nakladatelství, Praha, 2004
Rajpoot,G.: Základy ájurvédy, Dhanvantri, Praha, 2002