Pro praktikanty, příznivce a studenty ájurvédy
Zajíc předhoní lišku, protože zatímco liška běží za obědem, zajíc běží o život.
Pacovský
Nesuďte a nebudete souzeni
Lukášovo evangelium
Nemoci nepadají z nebe, nýbrž jsou výsledkem malých hříchů, které denně spácháme. Hippokrates
Pamatujte na úctu k sobě, úctu k druhým a odpovědnost za své chování.
Dalajláma
Chceme-li nalézt základní příčinu našich nemocí, zjistíme, že jsou to následky odtržení se od Zákona.
Paracelsus
Učebnice
- Úvod do ájurvédy
- Hlavní principy zdraví
- Základy stravování a přípravy potravy
- Obecné zásady
- Chutě podle ájurvédy
- Koření
- Jednoduché recepty
- Celozrnný chléb s kvasnicemi
- Čaj proti bolesti
- Čaje proti nachlazení
- Čarakovi sušenky proti depresi
- Čonk
- Brokolice po jihoindicku
- Dál – luštěninové jídlo
- Ghí
- Horalské musli
- Kičadi
- Rychlé a zdravé jídlo do termosky
- Mandlové mléko
- Miso polévka
- Ovesná kaše se sušeným ovocem
- Pomazánka z hrašky
- Rychlé tofu se špenátem
- Rýže
- Těstoviny se zeleninou
- Zapečená rýže
- Zeleninové sabdží
- Zázvorový čaj
- Prevence a zdraví
- Herbář bylin
- Aloe vera
- Bazalka posvátná (Tulsí)
- Berhavie rozkladitá (Punarnava)
- Čekanka obecná
- Embilika lékařská (Amalaki)
- Heřmánek pravý
- Chřest hroznovitý (Šatavari)
- Chebule srdčitá (Guduči)
- Kotvičník zemní (Gokšura)
- Kutki (Katuki)
- Manjišta (Mořena srdčitá)
- Nard pravý (Džatamamsí)
- Pupečník asijský (Gotukola, Brahmi)
- Šáchor okrouhlý (Musta)
- Triphala
- Vrcholák myrobalánový (Bibhitaki)
- Vrcholák pravý (Adržuna)
- Vrcholák tříslovinný (Haritaki)
- Vitánie snodárná (Ašvaganda)
- Zázvor
- Zederah indický (Nimba (Neem)
Vlastnosti
Guny
Jeden z prvních ájurvédských lékařů – Čaraka zjistil, že vše ve vesmíru má určité vlastnosti obsahující potenciální energii. Těchto vlastností ájurvéda rozeznává 20 a nazývá je guny. Každá forma hmoty se dá charakterizovat jednou nebo mnoha vlastnostmi.
Tradiční guny jsou rozděleny do deseti protikladných párů:
těžké | lehké |
chladné, studené | horké, teplé |
olejnaté | suché, drsné |
pomalé, tupé, jemné | ostré, špičaté |
stabilní, nepohyblivé | pohyblivé, nepravidelné, proměnlivé |
měkké | tvrdé |
lepivé, slizké | nelepivé, čisté, jasné |
hladké | lámavé, drsné |
hrubé, velké | subtilní, malé |
husté, pevné | kapalné |
Jak jednotlivé guny ovlivňují dóši si snadno odvodíme z vlastností jednotlivých dóš. Zvýšení dóši potom léčíme opačnými vlastnostmi.
Vlastnosti dóš
- Pitta je středně těžká, horká, trochu olejnatá, ostrá, špičatá, subtilní, kapalná, hrubá, hustá
- Kapha je těžká, studená, olejnatá, měkká, lepivá, slizká, hladká
- Váta je lehká, studená, suchá, drsná, pohyblivá, nepravidelná, lámavá a subtilní
Rasa
Další vlastnost , která ovlivňuje vhodnost jednotlivých potravin a léků pro danou dóšu je chuť. Chutě nemají své protipóly, takže není možné například vyrovnat přesolenou polívku. Jednotlivé chutě jsou vhodné pro různé dóši.
Virja
Virja představuje zejména tepelnou energii potravin, jejich sílu a potenci. Rozeznáváme virju zahřívající a vírju ochlazující. Zahřívající virja je vhodná pro Vátu a Kaphu, ochlazující pro Pittu. Pitta je na virju velmi citlivá a přemíra zahřívajících potravin ( a i činností) jí velmi škodí.
Zahřívající obvykle dodává energii, povzbuzuje Agní a zvyšuje Pittu. Ochlazující obvykle snižuje Pittu a buduje Vátu a Kaphu, posiluje dháty a pročišťuje krev.
Vipak
Vipak je účinek po průchodu potravy zažívacím traktem. Rozlišujeme tři různé vipaky. Sladká a slaná má obvykle sladký vipak. Kyselá má kyselý vipak a pálivá, hořká a svíravá má pálivý vipak. Existuje ovšem mnoho výjimek. Z pohledu léčení jsou nejdůležitější produkty s hořkou či pálivou chutí a se sladkým vipakem. Jedná se obvykle o potraviny vhodné pro všechny tři dóši. Příkladem je například zázvor, aloe nebo guduči.
Prabhav
Na rozdíl od současné vědy ájurvéda pojímá do systému i všechny možné nepravidelnosti. Účinky některých potravin jsou nevysvětlitelné tradičními ájurvédskými poznatky. Přesto by bylo nesmyslné (jak to často dělá současná věda) tyto poznatky ignorovat. Tyto nevysvětlitelné zhusta empiricky zjištěné vlastnosti se nazývají prabhav. Typickým příkladem je nestandardní vipak u zázvoru, guduči a aloe.
Celkové působení
Působnost léčiva nebo potraviny na organizmus odvozujeme od toho, která vlasnost z těchto pěti kategorií je nejvýraznější. Obecně však obvykle platí, že prioritu má prabháv, poté virja, pak vipak a nakonec rasa.
Udáje v této učebnici
Pro účely této učebnice používám tento zápis: rasa (v případě více ras nejsou odděleny čárkou), virja, vipak, účinek na dóši, satva – radžas – tamas.
Autor: Fakír
Literatura
Bauhofer,U.: Vykročení k tichu. Studiopress, Čáslav 2003
Frej,D.: Ajurvéda. Eminent Praha 2007
Chauhan,V.: Ájurvédská medicína. 4DVD, Advana, Praha 2010