Pro praktikanty, příznivce a studenty ájurvédy
Zajíc předhoní lišku, protože zatímco liška běží za obědem, zajíc běží o život.
Pacovský
Nesuďte a nebudete souzeni
Lukášovo evangelium
Nemoci nepadají z nebe, nýbrž jsou výsledkem malých hříchů, které denně spácháme. Hippokrates
Pamatujte na úctu k sobě, úctu k druhým a odpovědnost za své chování.
Dalajláma
Chceme-li nalézt základní příčinu našich nemocí, zjistíme, že jsou to následky odtržení se od Zákona.
Paracelsus
Učebnice
- Úvod do ájurvédy
- Hlavní principy zdraví
- Základy stravování a přípravy potravy
- Obecné zásady
- Chutě podle ájurvédy
- Koření
- Jednoduché recepty
- Celozrnný chléb s kvasnicemi
- Čaj proti bolesti
- Čaje proti nachlazení
- Čarakovi sušenky proti depresi
- Čonk
- Brokolice po jihoindicku
- Dál – luštěninové jídlo
- Ghí
- Horalské musli
- Kičadi
- Rychlé a zdravé jídlo do termosky
- Mandlové mléko
- Miso polévka
- Ovesná kaše se sušeným ovocem
- Pomazánka z hrašky
- Rychlé tofu se špenátem
- Rýže
- Těstoviny se zeleninou
- Zapečená rýže
- Zeleninové sabdží
- Zázvorový čaj
- Prevence a zdraví
- Herbář bylin
- Aloe vera
- Bazalka posvátná (Tulsí)
- Berhavie rozkladitá (Punarnava)
- Čekanka obecná
- Embilika lékařská (Amalaki)
- Heřmánek pravý
- Chřest hroznovitý (Šatavari)
- Chebule srdčitá (Guduči)
- Kotvičník zemní (Gokšura)
- Kutki (Katuki)
- Manjišta (Mořena srdčitá)
- Nard pravý (Džatamamsí)
- Pupečník asijský (Gotukola, Brahmi)
- Šáchor okrouhlý (Musta)
- Triphala
- Vrcholák myrobalánový (Bibhitaki)
- Vrcholák pravý (Adržuna)
- Vrcholák tříslovinný (Haritaki)
- Vitánie snodárná (Ašvaganda)
- Zázvor
- Zederah indický (Nimba (Neem)
7 dhátu
Tkáně tvoří základ těla, vytváří potřebu výživy a růstu těla a mysli. Ájurvéda rozeznává 7 dhátu – tkání. Jsou hierarchicky poskládány tak, že z nižší tkáně vzniká tkáň vyšší a odpad, který je vylučován tělem.
Rasa dhátu
Nejprve z tráveného jídla vzniká rasa dhátu. Jedná se v evropském pojetí o plazmu, lymfu, mok a podobné tekutiny. Má podobnou strukturu jako Kapha. Kvalita rasa dhátu je přímo závislá na kvalitě dodané stravy a také na kvalitě Agní. Pokud jsou přebytky této tkáně, vyloučí se v podobě menstruační krve, v těhotenství se použije k výživě plodu. Optimální stav ras dhátu vytváří spokojenost a udržuje optimální hmotnost. Problémy se projevují často v problémech s menstruací Tvoří se v těle 12 hodin po pozření jídla a potřebuje asi pět dní než dozraje.
Rakta dhátu
Z rasa dhátu se tvoří rakta. V evropském pojetí se jedná o krev. Dává tělu život, teplo, dlouhověkost. Hlavním jejím úkolem je přenos prány do celého těla. Při narušené tvorbě se tvoří hodně Pitty, projevující se silným menstruačním krvácením, kožními vyrážkami, žloutenkou a podobně. Tkáň krve potřebuje pět dní na to, aby se proměnila na tkáň svalovou. Jako odpad se při tomto procesu tvoří hlen.
Mamsa dhátu
Tato tkáň z evropského pohledu představuje svaly a pokožku. Chrání před vnějším světem. Je mastná, stálá a chladná a je tvořena zejména prvkem země. Nejlépe se tvoří z masa, které je vhodnou potravou pro osoby těžce pracující, vojáky, sportovce a podobné profese. Z mamsa dhátu vzniká meda dhátu a odpadem je žluč.
Meda dhátu
Jedná se o tukovou tkáň. Tuk je médium, ve kterém se šíří vibrace lásky a něhy. Tato tkáň zabezpečuje také mazání svalů, šlach, kloubů, kostí, kůže a tuhých výkalů. Je to tkáň mastná, těžká, sliznatá, měkká, hladká, a mírně hustá tkáň. Odpadem meda dhátu je pot.
Asthi dhátu
Kostní tkáň se v ájurvédě označuje jako asthi dhátu. Zahrnuje také chrupavky a šlachy. Kosti poskytují organismu oporu, na které všechno stojí. Taktéž chrání důležité orgány jako je mozek, srdce a plíce. Vlasy a nehty jsou odpady z kostní tkáně.
Madždža dhátu
Jedná se o nervová tkáň a kostní dřeň. Její součástí jsou také žlázy s vnitřním vyměšováním. Zabezpečuje přenos vzruchů. Dodává tělu sílu, hladkost a výživu pro šukra dhátu. Úkolem madždu dhátu je informovanost organismu o podmínkách vnitřního světa.
Šukra dhátu
Je základní esencí tkání. U mužů se jedná o semennou tekutinu obsahující spermnie. U žen se nazývá ártava. Je to jediná tkáň, která je schopna tvořivé činnosti. Tělu trvá 35 dnů než se nová šukra vytvoří. Při každém pohlavním aktu dochází k úniku této vzácné tkáně. Proto ájurvéda radí k umírněnosti v pohlavní aktivitě. Šukra je těžká, sladká, chladná, sliznatá, bílá a poloprůhledná. Pach má jako houby, pohledem a hustotou připomíná ghí. Vajíčko je naopak horké a plné energie. Proto se se spermiemi přitahují.
Odžas
Odžas je posledním stupněm přeměny. Není to již látka a není to ještě ryzí inteligence. Vzniká z šukry dhátu a jde o esenci tkání, udržuje hormonální rovnováhu, životní funkce, mentální inteligenci a životní pochody.
Autor: Fakír
Literatura:
Bauhofer,U.: Vykročení k tichu. Studiopress, Čáslav 2003
Doval,Z.: Ájurvéda I. CAD Press, Bratislava 2007
Frej,D.: Ajurvéda. Eminent Praha 2007
Chauhan,V.: Ájurvédská medicína. 4DVD, Advana, Praha 2010
Ojha,A.: Ajurvédské paprsky díl 1. Ájurvédské centrum Sántoš, Praha 1998