Prevence a léčba zánětů
Záněty se stávají problémem moderní doby. 90% degenerativních nemocí a většina srdečních nemocí vzniká ze zánětů. Záněty se podílí také na množstvích dalších civilizačních chorob nebo alespoň zhoršují jejich průběh. Jedná se například o cysty, astma, arteriosklerosu, cirhózu, metabolický syndrom, nezájem o sex, osteoporóza, deprese, rakovina a mnoho dalších. Dobrým ukazatelem existence zánětů v těle je faktor CRP v rozboru krve. Pokaždé, když je tento faktor zvýšený, bychom měli zahájit protizánětlivá opatření.
Podmínkou vzniku zánětů je kyselé prostředí v organismu. Dalšími důvody může být nadbytek ámy, konzumace červeného masa a uzenin, příliš mnoho cukru, užívání drog a nevhodný životní styl.
Fáze zánětů
- akutní zánět, který odezní obvykle bez následků jedná se o přirozenou obrannou reakci organismu
- zjizvení – velmi urychluje léčení masáž sezamovým nebo jiným olejem
- cysta nebo vřed
- chronické stádium
Strategie boje proti zánětům
Sklony k tvorbě zánětů má regulátor Pitta. V první fázi proto musíme uvést tento regulátor pod kontrolu. Pokud máme jinou konstituci je potřeba srovnat i ostatní regulátory, nicméně tak, abychom Pittu při tom nedráždili. Vyhýbáme se proto potravinám, které Pittu extrémně zvyšují jako je pohanka, ostré potraviny, česnek a podobně. Jedná se vesměs o zahřívající potraviny. Naopak se snažíme volit co nejvíce tridóšických potravin a opatření, která nepůsobí na Pittu negativně. Podle mých zkušeností se záněty také objevují často u konstituce Váta Kapha. Při složitější situaci je nezbytné vyhledat ájurvédského lékaře nebo poradce.
Je třeba také hledat příčinu zánětů. Jak jsem již uvedl výše, nejčastěji je jednou z příčin překyselení organismu. To je třeba proto odstranit. Dále má na zánětu velký podíl vysoká hladina volných radikálů. Proto zařadíme do stravy i jako samostatné doplňky antioxidanty.
Již v průběhu „ladění regulátorů“ se pustíme do specifických protizánětlivých opatření, která často zahrnují použití většího množství přírodních antibiotik.. Také v této situaci musíme jednotlivá opatření posuzovat podle konkrétní nerovnováhy regulátorů a ta opatření, která by naše kritické regulátory mohly zvýšit nepoužijeme nebo je využijeme pouze krátkodobě s dalšími opatřeními, která negativní efekty sníží.
V neposlední řadě jsou při léčbě zánětů přetížena játra. Proto je vhodné zařadit šetřící dietu na játra a doplnit stravu o byliny podporující jejich činnost.
Je třeba si přiznat, že záněty jsou často úporné a při jejich léčení je třeba trpělivosti a soustředěného náporu. Zařazovat protizánětlivá opatření občas může mít dobrý vliv na pravenci, ale pokud už zánět v těle je, vyžaduje to velké počáteční úsilí.
Prevence vzniku zánětů
- život v souladu s vlastní konstitucí
- kvalitní pestrá strava, omezení červeného masa na maximálně 2x týdně
- odstranění patogenů, toxinů a jiné ámy – detoxikace a zamezení jejich dalšího přísunu
- odstranění překyselení
- užívání antioxidantů
- omezení příjmu rafinovaných cukrů
- přiměřená tělesná i duševní aktivita
- občasná protizánětlivá opatření v přiměřené formě
Odkyselení
Je dobré občas změřit moč lakmusovým papírkem. Mimo doby po probuzení by měla být moč zásaditá. K snížení kyselosti existuje množství literatury. Vedle známé směsi profesora Tepperweina (anorganické sloučeniny nedoporučuji užívat dlouhodobě) lze doporučit následující opatření:
- listová zelenina
- pravidelná strava s dostatkem zeleniny s dostatkem času na trávení a snězená v klidu u stolu
- amalaki – kapsle, sušené, triphala
- fenykl ve všech podobách
- růže
- hrozinky namočené ve vodě, sladké hrozny
- šankapušpi – klidná mysl
- omezit kvašené potraviny (včetně jogurtů a zakysané smetany)
Užívání antioxidantů
Antioxidanty jsou látky, které pohlcují volné radikály. Je to pochopitelně moderní koncept, klasická ájurvéda nic takového nezná. Přestože se snažím uvádět pouze ájurvédská doporučení, vzhledem k účinnosti tohoto konceptu a ke skutečnosti, že velké množství ájurvédských bylin jsou velmi účinné antioxidanty, hovořím i o tomto konceptu. Není vhodné volit ty antioxidanty, které zvyšují regulátor, který máme zvýšený. Vybereme si takové, které jsou pro nás vhodné:
- tulsí
- amalaki – triphala
- guduči (amrita) – čaj i kapsle
- hroznové víno, kvalitní červené víno, arónie
- čavanpraš
- koriandr
- ardžuna – produkty
- barevné ovoce
- ašvaganda
- hloh
- brahmi a šankapušpi – klidná mysl
- všechny rostliny obsahující hodně chlorofilu – například alga forte
- zelený čaj
Protizánětlivá opatření
Nejvhodnější je zařadit všechna možná a dostupná protizánětlivá opatření naráz. Čím rychleji se zánětu zbavíme, tím méně napáchá škod. Raději kratší dobu provádějme velmi intenzivní protizánětlivá opatření, než jejich pomalá postupná aplikace. Z doporučených opatření si proto vyberte všechna, která jsou Vám dostupná a provádějte je alespoň po dobu 6 týdnů.
- Užívání triphaly jako šetrné detoxikace. Můžeme použít i jiné způsoby detoxikace, ale triphalu. bychom měli užívat vždy, protože kromě detoxikace pomáhá i jako antioxidant a posiluje ódžas.
- Přidávat kurkumu do všeho, co je jen trochu možné. Kurkuma působí silně protizánětlivě a jako adaptogen ji není možno předávkovat. Jen je vhodné její dávky zvyšovat postupně a používat ji společně s tuky, pokud máme konstituci Váta. Za den bychom měli sníst cca lžičku kurkumy. V současnosti můžeme doporučit přípravek kubra, který vedle kurkumy obsahuje i bylinu gotu kola.
- Ve velké dávce používáme i další přírodní antibiotika například: kakao, ghí, kardamom, skořice, hřebíček, tulsí, punarnava, echinacea, neem, divizna, maliník, grepová jadérka, česnek a mnoho dalších. Kombinujeme vždy několik antibiotik ve větší dávce, po určité době je můžeme obměnit. Při výběru antibiotik je opět nutné respektovat naši konstituci.
- Specificky protizánětlivě působí také přípravky kagul a alga forte.
- Velmi důležité je doplnit stravu o kvalitní tuky, kterých máme obvykle ve stravě nedostatek. Jedná se o za studena lisované oleje olivový, lněný, dýňový, rakytníkový, konopný. Velmi dobré protizánětlivé účinky má kokosový olej a ghí. S úspěchem je můžeme použít jako nosiče protizánětlivého koření. Každý den bychom měli sníst alespoň jednu lžíci některého s těchto tuků. Zdrojem kvalitních tuků jsou také tučné ryby, které, pokud nejsme vegetariány, zařazujme 2x týdně.
- Je třeba se v těle zbavit volných radikálů. K tomu nám dopomůže pestrá strava obsahující dostatek vitamínů a některé specielní přípravky a čaje. Jedná se například o tulsí čaje, amalaki (včetně přípravků triphala a čavanpraš), imuhelp, ašvaganda, ardžuna, hloh, guduči, klidná mysl, brahmi, zelený čaj a další přípravky. Zase je vhodné kombinovat více antioxidantů pro vyváženější účinek. Na rozdíl od antibiotik to nemusíme s antioxidanty přehánět.
Další opatření vhodná při snižování zánětů
Při léčení zánětů jsou obvykle hodně zatěžována játra. Proto zařadíme opatření k jejich posílení. Při každé detoxikaci bychom měli brát přípravek LKC, který posiluje játra i ledviny a při jakékoliv očistě je velmi prospěšný. Dále jsou vhodné hořké byliny, čekankový kořen a sladké hroznové víno.
Jóga je velmi nápomocna při odstraňování zejména chronických zánětů. Je třeba ovšem vnímat jógu jako duchovní disciplínu a ne jen jako protahovací cvičení
Také masáže mohou být při chronických zánětech velmi vhodné. U akutních zánětů však mohou být masáže kontraindikovány. Záleží to vždy na posouzení konkrétní situace.
Literatura:
1.Rajpoot,G.: Nemoci a ájurvéda. Dhanvatri, Praha bez vročení