Pro praktikanty, příznivce a studenty ájurvédy
Zajíc předhoní lišku, protože zatímco liška běží za obědem, zajíc běží o život.
Pacovský
Nesuďte a nebudete souzeni
Lukášovo evangelium
Nemoci nepadají z nebe, nýbrž jsou výsledkem malých hříchů, které denně spácháme. Hippokrates
Pamatujte na úctu k sobě, úctu k druhým a odpovědnost za své chování.
Dalajláma
Chceme-li nalézt základní příčinu našich nemocí, zjistíme, že jsou to následky odtržení se od Zákona.
Paracelsus
Učebnice
- Úvod do ájurvédy
- Hlavní principy zdraví
- Základy stravování a přípravy potravy
- Obecné zásady
- Chutě podle ájurvédy
- Koření
- Jednoduché recepty
- Celozrnný chléb s kvasnicemi
- Čaj proti bolesti
- Čaje proti nachlazení
- Čarakovi sušenky proti depresi
- Čonk
- Brokolice po jihoindicku
- Dál – luštěninové jídlo
- Ghí
- Horalské musli
- Kičadi
- Rychlé a zdravé jídlo do termosky
- Mandlové mléko
- Miso polévka
- Ovesná kaše se sušeným ovocem
- Pomazánka z hrašky
- Rychlé tofu se špenátem
- Rýže
- Těstoviny se zeleninou
- Zapečená rýže
- Zeleninové sabdží
- Zázvorový čaj
- Prevence a zdraví
- Herbář bylin
- Aloe vera
- Bazalka posvátná (Tulsí)
- Berhavie rozkladitá (Punarnava)
- Čekanka obecná
- Embilika lékařská (Amalaki)
- Heřmánek pravý
- Chřest hroznovitý (Šatavari)
- Chebule srdčitá (Guduči)
- Kotvičník zemní (Gokšura)
- Kutki (Katuki)
- Manjišta (Mořena srdčitá)
- Nard pravý (Džatamamsí)
- Pupečník asijský (Gotukola, Brahmi)
- Šáchor okrouhlý (Musta)
- Triphala
- Vrcholák myrobalánový (Bibhitaki)
- Vrcholák pravý (Adržuna)
- Vrcholák tříslovinný (Haritaki)
- Vitánie snodárná (Ašvaganda)
- Zázvor
- Zederah indický (Nimba (Neem)
Vylučování stolice
Vylučování stolice je velice důležitou funkcí našeho organismu. Pokud se tělo nedostatečně zbavuje odpadu, dochází k hromadění toxinů v těle a následným zdravotním komplikacím. Pozorování stolice také patří k důležitým diagnostickým krokům, které bychom měli pravidelně dělat. Včasnou diagnostikou si můžeme ušetřit mnoho pozdějších nepříjemností.
Jak vypadá zdravá stolice
Zdravá stolice je podle ájurvédy konzistence zralého banánu. Má světle hnědou barvu, ale ne příliš světlou. Měla by mít přirozenou vůni, příliš páchnoucí stolice je příznakem nerovnováhy, například kysele vonící řídká stolice je příznakem zvýšené Pitty, bobkovitá stolice je příznakem zvýšené Váty. Zdravá stolice plave lehce pod hladinou, stolice, která klesla na dno obsahuje příliš mnoho ámy
Kdy a jak často chodit na velkou
Přirozeně stolice odchází z těla bez výrazného úsilí. Velmi důležitá je pravidelnost. Podle ájurvédy je třeba vyloučit stolici ráno po probuzení, ještě před snídaní a případně ještě během dopoledne. Vylučujeme-li stolici jindy nebo méně často jedná se již o zácpu, kterou je třeba včas léčit, aby nedošlo k závažnějším zdravotním komplikacím. Moderní medicína tento velmi důležitý aspekt trestuhodně podceňuje a spousta lidí si myslí, že chodí-li na velkou 2-3x za týden nebo obden, že je vše v pořádku.
Nucení na velkou stranu po jídle obvykle signalizuje existenci parazitů v trávícím traktu.
Doporučené postupy pro zajištění zdravého vylučování
- Prvním krokem by mělo být zahájení postupů pro zlepšení Agní
- Každé ráno hned po probuzení (do 30 minut) vypít sklenici teplé vody
- Pravidelný každodenní pohyb alespoň 30-60 minut chůze
- Mít ve stravě dostatek vlákniny – zelenina, ovoce, celozrnné obiloviny. Přídavek vlákniny do jídla obvykle mnoho neřeší, je třeba, aby byla skladba potravin přirozená
- Vytvořit si pravidelný návyk. Každý den ráno po probuzení si sednout na záchod a setrvat 10 minut na něm a pouze se soustředit na tuto potřebu. Nečíst, ani nedělat nic jiného. Pokud to nepůjde, nic se neděje. Dříve nebo později to začne fungovat
- Nejíst denně jogurty
Doporučení při zácpě
- Dodržovat dietní doporučení pro zvýšenou dóšu, obvykle pro Vátu
- Vhodné jsou švestky, hrušky a hrušková šťáva, ananas, rozinky namočené ve vodě, hroznové víno a šťávy z něj, fíky, mango, papája
- Medová voda
- Triphala, nejlépe prášek v trošce horké vody večer
- Ghí
- Sklenice horkého mléka s ghí
- Aloe vera stabilizovaná pouze pasterizací – velmi spolehlivé, ale je třeba využívat půl litru až litr. U někoho to začne fungovat později. Je také dobré užívat čerstvou dužinu aloe přímo z květináče
- Ájurvéda doporučuje při zácpě hladovět. Mírnější a pro Evropany přijatelnější verzí je tekutá strava
- Na noc sklenice teplé vody s povařenou lžičkou lněného semínka. Psyllium je obvykle málo šetrné
Psychické příčiny
Příčinou zácpy může být také psychika, jak to u problémů Váty často bývá. Proto často pomohou i různé psychoterapeutické postupy. Nejsem na ně odborníkem, proto o nich příliš nepíši, ale to neznamená, že bychom měli tento aspekt zanedbat. Často úporná snaha odstranit zácpu vede k opačnému efektu. Pak je třeba hledat psychické příčiny.
Áma
Další možnou příčinou zácpy může být nahromadění ámy. Stolice je potom těžká a lepkavá. V takovém případě je nutná detoxikace. Vhodné je pití velmi horké převařené vody po celý den v malých doušcích. Voda musí být tak horká,jak nejvíc sneseme a pití musí být co nejčastější. Velikost doušku nehraje roli. Pokud používáme tuto metodu, je ideální hladovět.
Klystýr (basti)
Klystýr je v ájurvédě široce užívaná očistná technika. Pro řešení zácpy ji však ájurvéda příliš nedoporučuje. Střeva zleniví a potom tuto proceduru přímo vyžadují a jinak se odmítají pohnout. Pro nastartování průchodnosti střev po dlouhotrvající zácpě, však často musíme střeva pročistit. pak je vhodná i jednorázově provedená hydrocolon terapie.
Při zácpě způsobené Vátou je vhodné olejové basti.
Projímání
Při řešení zácpy postupujeme od šetrných postupů k postupům razantnějším. V případě neúspěchu běžných postupů zvolíme projímání. Lze použít například listy seny, již výše uvedenou aloi nebo v krajním případě ricinový olej, který lze stále ještě v některých lékárnách sehnat. To už je ovšem docela razantní metoda, která při neúspěchu šetrnějších metod hovoří o tom, že naše zažívání není v dobrém stavu. Takovou situaci nesmíme podceňovat.
Chemická projímadla bych použil až jako poslední volbu
Správný chod našeho vylučování je opravdu klíčovým prvkem našeho zdraví. Jeho podceňování lékaři i laiky vede k výsledkům, které nás řadí na jedno z prvních míst ve výskytu rakoviny tlustého střeva, ale i různých dalších střevních nemocí. Špatně fungující střeva ovšem souvisí i z dalšími zdánlivě jinými problémy, jako jsou třeba alergie, kožní nemoci nebo nervové poruchy.
Autor: Fakír
Literatura
Lad,V.: The complete book of ayurvedic home remedies. Piatkus 2006, London
Zisková,M.: Výživa áhára. Vlastním nákladem 2011, Praha