Pro praktikanty, příznivce a studenty ájurvédy
Zajíc předhoní lišku, protože zatímco liška běží za obědem, zajíc běží o život.
Pacovský
Nesuďte a nebudete souzeni
Lukášovo evangelium
Nemoci nepadají z nebe, nýbrž jsou výsledkem malých hříchů, které denně spácháme. Hippokrates
Pamatujte na úctu k sobě, úctu k druhým a odpovědnost za své chování.
Dalajláma
Chceme-li nalézt základní příčinu našich nemocí, zjistíme, že jsou to následky odtržení se od Zákona.
Paracelsus
Učebnice
- Úvod do ájurvédy
- Hlavní principy zdraví
- Základy stravování a přípravy potravy
- Obecné zásady
- Chutě podle ájurvédy
- Koření
- Jednoduché recepty
- Celozrnný chléb s kvasnicemi
- Čaj proti bolesti
- Čaje proti nachlazení
- Čarakovi sušenky proti depresi
- Čonk
- Brokolice po jihoindicku
- Dál – luštěninové jídlo
- Ghí
- Horalské musli
- Kičadi
- Rychlé a zdravé jídlo do termosky
- Mandlové mléko
- Miso polévka
- Ovesná kaše se sušeným ovocem
- Pomazánka z hrašky
- Rychlé tofu se špenátem
- Rýže
- Těstoviny se zeleninou
- Zapečená rýže
- Zeleninové sabdží
- Zázvorový čaj
- Prevence a zdraví
- Herbář bylin
- Aloe vera
- Bazalka posvátná (Tulsí)
- Berhavie rozkladitá (Punarnava)
- Čekanka obecná
- Embilika lékařská (Amalaki)
- Heřmánek pravý
- Chřest hroznovitý (Šatavari)
- Chebule srdčitá (Guduči)
- Kotvičník zemní (Gokšura)
- Kutki (Katuki)
- Manjišta (Mořena srdčitá)
- Nard pravý (Džatamamsí)
- Pupečník asijský (Gotukola, Brahmi)
- Šáchor okrouhlý (Musta)
- Triphala
- Vrcholák myrobalánový (Bibhitaki)
- Vrcholák pravý (Adržuna)
- Vrcholák tříslovinný (Haritaki)
- Vitánie snodárná (Ašvaganda)
- Zázvor
- Zederah indický (Nimba (Neem)
Trávící oheň Agní
Agní v sanskrtu znamená oheň a ájurvéda tímto slovem označuje tak zvaný trávící oheň. Přestože Agní někdy překládá jako trávení, jedná se o hrubé zjednodušení. Agní znamená nejen trávící proces, ale také řídí inteligenci buněk, které spolu komunikují. Je to komplexní proces nejen na hmotné úrovni, ale i na úrovních dalších.
Ájurvéda považuje špatné trávení za hlavní faktor v procesu nemoci a vychvaluje dobré trávení jako dárce dobrého zdraví. Každá buňka byla vytvořena z potravy. Silné trávení umožní strávit i škodlivé potraviny, kdežto špatné trávení vytváří toxiny i z jinak vhodné potraviny. Byla-li potrava dobře využita, potom i buňka bude dobře vystavěna. Jestliže byla využita špatně, potom již proces nemoci začal.
Vlastnosti Agní
Agni má velmi podobné vlastnosti jako Pitta. Je horké světlé olejovité konzistence. Je kyselé povahy. Proto také lidé konstituce Pitta mají obvykle trávení velmi dobré a potraviny zvyšující Pittu obvykle zvyšují i Agní. Neplatí to však absolutně, třeba fenykl je tridóšický, ale trávení podporuje. Proto je při špatném Agní fenykl nejen pro Pittu vždy dobrá volba.
Agní také souvisí s emocemi. Negativní emoce snižují Agní. Na to bychom měli pamatovat před jídlem a jíst pokud možno v pohodě. Otrávený jedlík si doslova otráví celé jídlo. Nízké Agni také vyvolá špatné nebo slabé imunitní reakce.
Nerovnováha Agní
Nepravidelné Agni je typické zejména pro konstituci Váta, ale v hlubší nerovnováze se může projevit i u jiných konstitucí. Takový jedinec nemá chuť k jídlu, jí často a má hlad. Mívá také různé zažívací potíže jako je zácpa, průjem, nadýmání, těžko v žaludku. Bývá při něm chuť na smažené potraviny.
Je logické, že nízké Agní je problémem. Nestrávené zbytky potravy se ukládají v těle ve formě ámy a tvoří potenciální problém do budoucna. Nedostatečné Agní je projevem Kapha. Projevuje se nechutenstvím.
Problémem je ovšem i Agní zvýšené. V takovém případě se živiny nevyužijí, ale shoří. Jedná se o poruchu Pitta, projevuje se například suchem v ústech a pálením žáhy, překyselením, zvracením. Člověk mívá při něm chuť na sladké.
Agní během dne
Jako většina činností podléhá i Agní určitým cyklům. Pro nás je nejdůležitější cyklus Agni během dne. Denní rytmus Agní stoupá a klesá, což nás činí mírně hladovými ráno, velmi hladovými v poledne a středně hladovými večer. Mezi těmito časy Agní snižuje chuť k jídlu, aby mohl přejít k trávení potravy, kterou jste právě snědli. Když je náš žaludek prázdný, Agní opět chuť k jídlu obnoví.
Pro nás z toho plynou dva důležité závěry:
hlavní jídlo by mělo být v poledne, snídaně mírná a večeře prostřední
využijme přirozeného cyklu a dodávejme tělu potravu, když je na ni připravené
Co zhorší a zmate naše Agní
- Jíst mezi pravidelnými jídly. Nenarušujme trávící proces přísunem potravy v nesprávnou dobu. Po jídle bychom měli dopřát dostatek času na trávení. Je celkem jedno, jestli trávící proces mateme žvýkačkou, bonbonem nebo větším jídlem. Vždy je to problém. Tak zvané užírání je jeden z nejhorších stravovacích zlozvyků. Na svačiny je vhodné ovoce, které se rychle tráví. Dát si však čaj a pečivo během odpoledne je dobré pro typy Váta nebo pro kohokoliv, kdo se na konci pracovního dne cítí silně unavený
- Silné stimulanty. Kofein, sůl a alkohol jsou silnými stimulanty a měly by se užívat střídmě. Jestliže rádi pijeme kávu, vždycky si ji dávejme s jídlem, ne samotnou a přidávejme si do ní kardamon. Taktéž opatrně přistupujeme k soli, pravému čaji a alkoholu. S jídlem je vždy bezpečnější. Být závislý na kterémkoliv z těchto stimulantů činí vyrovnání trávení nemožným.
- Vynechávat pravidelná jídla. Agní chce třikrát denně něco dělat a nesnáší, když nejíme. Typy Kapha mohou pravidelná jídla vynechávat, protože jejich Agní se pohybuje pomalu a hoří nízkým plamenem, ale přesto je dobrým pravidlem jíst třikrát denně. Výjimkou jsou situace, kdy se cíleně očišťujeme nebo hubneme.
- Negativní emoce, jako je smutek, strach, úzkost a deprese snižují trávící oheň, naopak radostný přístup k životu, smích a spokojenost Agni posilují. Netrpělivost, nespokojenost a lenost je také výrazem oslabeného Agní.
- Vzhledem k tomu, že enzymy pracují nejlépe při teplotě kolem 37 stupňů, je důležité k jídlu nepít nic studeného. Pijeme k jídlu jen trochu teplé pramenité vody.
- Také přejezení poškozuje Agní, stejně jako když jíme při zažívacích potížích.
- Stručně lze shrnout, že Agní výrazně klesá při nedostatku ódžas a při nadbytku ámy.
Znakem dobrého Agní je
- silné trávení bez zácpy nebo průjmu
- schopnost jíst všechna jídla (snědli bychom bez
- bezprostředních potíží vše, ale vybíráme si v drtivé většině jídla pro nás vhodná)
- zářivá pleť a jasné oči
čistou, slámově žlutou moč - normální stolice bez silného zápachu
Zlepšováni našeho Agní
Podle Ájurvédy určité potraviny, koření a byliny jsou účinné při zlepšování kvality Agni u každého. Používají se na stimulaci chuti k jídlu, zvýšení síly trávení a odstraňování amy. Uvedu zde jen několik případů.
Zázvor
Zázvor, usušený na prášek nebo čerstvý, je preferován jako nejlepší koření na pomoc Agni u všech tělesných typů. Práškový zázvor je silnější, více sušivý a dráždivější než čerstvý zelený zázvorový kořen. Čerstvý zázvor je považován za lepšího pomocníka při trávení. Pro lidi konstituce Pitta je vhodnější zázvor čerstvý, protože přece jen je méně zahřívající. K povzbuzení Agni však není potřeba zázvoru mnoho. Všeho moc škodí. Zázvor se dá používat různými způsoby:
Jako čaj: Můžeme vařit velkou špetku sušeného zázvoru na mírném ohni nebo do vroucí vody hodíme několik tenkých neloupaných plátků čerstvého zázvoru, necháme 5 minut vyluhovat a scedíme
Jako koření: Ájurvéda doporučuje mnoho různých způsobů, jak použít zázvor při vaření. Zázvor můžeme přidat do zeleninových pokrmů a rýže. Já jím také nahrazuji v tradičních receptech na ryby česnek, který je pro Pittu méně vhodný
Jako dochucovadlo:mNastrouháme trochu čerstvého zázvoru a necháme na chvíli naložit do vhodného, například olivového, oleje. Poté přidáváme k různým jídlům k ochucení
Fenykl
Fenyklová semínka jsou ideální koření pro zvýšení Agní. Jsou totiž tridóšické povahy a jsou tedy vhodné pro všechny konstituce. Jak jsem již uvedl výše, jsou vhodné zejména pro konstituci Pitta. Fenykl je také součástí čaje KKF, který obsahuje stejné díly koriandrových, kumínových (džíra, římský kmín) a fenyklových semínek. Tento čaj je vhodný pro všechny konstituce, ale narozdíl od většiny prostředků na povzbuzení Agní není zahřívající. Proto je určen zejména pro konstituci Pitta. Využívá se také při detoxikaci.
Další koření pro zvýšení Agní
Černý pepř
Kardamom
Paprika
Skořice
Hřebíček
Křen
Hořčice
Tato koření však mají sklon zvyšovat Pittu!
Další typy pro odbourání ámy a zvýšení Agní
- ráno pít sklenici teplé vody s medem (viz denní režim)
- vzdát se snídaně
- přes den pít každou půl hodinu šálek horké převařené vody
- jíst pouze dvakrát denně, večer jen zeleninovou polévku
- po jídle se 5 až 15 minut uvolnit na levém boku, a pak udělat sto kroků
Autor: Fakír
Literatura
Bauhofer, U.: Vykročení k tichu, Studiopress, Čáslav, 2003
Frej, D.: Ajurvéda, Eminent, Praha, 2007
Chauhan,V.: Ájurvédská medicína. 4DVD, Advana, Praha 2010
Chopra, D.: Perfektní zdraví, Pragma, Hodkovičky bez vročení
Rajpoot, G.: Základy ájurvédy, Dhanvantri, Praha, 2002